O nas
Rodzinna manufaktura kiszonych warzyw - to chyba najlepiej obrazuje to co tutaj robimy.
Trwa to już cztery lata odkąd pochłonął nas wascynujący świat fermentacji. Wszystko produkujemy zgodnie z prawami natury - w procesie powolnego kiszenia. Naszym flagowym wyrobem i powodem do dumy jest Kimchi.
@kiszonki.gustalik Produkcja Kimchi 🥬 #kimchi #kiszonkigustalik ♬ original sound - SplashLxfe
Skąd wział się szalony pomysł na kiszonkową przetwórnię?

Paweł Gustalik
Jako jej założyciel mogę powiedzieć, żę zawsze fascynowała mnie gastronomia.
Początkowo chciałem otworzyć własną pizzerie. Ponad rok przepracowałem w zawodzie pizzera by poznać podstawy tego rzemiosła. Potem jednak niespodziewanie padło na kiszonki i zakwasy.
Skąd czerpiemy wiedzę na temat kiszenia?

Dagmara Gustalik
Właśnie pracując w jednej z Wrocławskich restauracji poznałem świetnego szefa kuchnii - Arka Dziakowskiego. Arek odkrył przede mną nową fascyjnującą kartę - świat kiszonych warzyw. Pod jego okiem uczyłem się fermentacji różnych roślin na przerózne sposoby.

Arkadiusz Dziakowski
Wciąż cały czas staramy się poskromić tajniki fermentacji. Mimo, że zakręciliśmy już dziesiątki tysięcy słoików to kiszenie nadal potrafi nas zaskoczyć.

W świecie fermentacji nic nie jest do końca pewne dlatego codziennie się jej uczymy tworząc kolejne wyroby.
Jeśli chcesz doświadczyć niesamowitych smaków kiszonek i przekonać jak wpływają one na zdrowie to jesteś we właściwym miejscu.